marți, 30 aprilie 2013

Fiecare copil are nevoie de un profesor

   În perioada 22-28 aprilie 2013 s-a derulat Săptămâna Globală de Acțiune, punctul de vârf al Campaniei Globale pentru Educație, ediția 2013.
   Desfășurată sub sloganul ,,Fiecare copil are nevoie de un profesor. Profesori bine pregătiți pentru toți copiii”, acțiunea a reunit participanți din mii de școli din aproximativ 100 de țări ale lumii.
Campania Globală pentru Educație își dorește să atragă atenția publicului și a factorilor de decizie asupra acestei probleme: este nevoie ca liderii din întreaga lume să ia măsurile necesare pentru adoptarea de standarde, planuri și măsuri financiare care să garanteze că toți copiii au parte de profesori bine pregătiți și bine sprijiniți - și de șansa de a beneficia de dreptul la educație.
   Și elevii clasei I A s-au alăturat acestei campanii, desfășurând vineri, 26 aprilie 2013, o activitate având ca scop înţelegerea importanţei cadrelor didactice pentru succesul învăţării. Fiecare elev și-a exprimat părerea referitor la ceea ce reprezintă cadrul didactic pentru el, ce s-ar întâmpla dacă nu ar exista cadre didactice specializate care să îi îndrume în procesul instructiv-educativ. La final, au reprezentat prin desen ora favorită, desfășurată sub îndrumarea unui profesor și în absența acestuia.
 
 
 
 
 
 
 
 

sâmbătă, 27 aprilie 2013

Intrarea Domnului în Ierusalim-Floriile


   Intrarea Domnului în Ierusalim, praznic împărătesc, sărbătorit cu o săptămână înaintea Sfintelor Paşti în toată Biserica Creştină, reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească.
  Floriile“ reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii-„Floralia“. 
   După modelul mulțimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi să împartă credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate, acestea simbolizând biruința asupra morții.După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sfinţite şi binecuvântate de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul şi se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa şi familia.
   Cu ajutorul doamnei prof. de religie Nona Schinteie, elevii clasei I A s-au pregătit să întâmpine această sărbătoare. După ce au aflat semnificația acesteia, au rostit rugăciuni, apoi au primit Sfânta Împărtășanie de la părintele iconom stavrofor Nicolae Iulian NICOARĂ, preot paroh la Catedrala din Govândari, Schimbarea la față
La mulți ani tuturor celor care-și serbează cu această ocazie ziua de naștere sau ziua numelui!

vineri, 26 aprilie 2013

Pinocchio

   Marți, 23 aprilie, a fost zi de teatru pentru elevii ciclului primar din școala noastră. Mult îndrăgita poveste a lui Carlo Collodi, ,, Pinocchio” a fost pusă în scenă de actorii Teatrului de Vest Reșița.
  Piesa a debutat cu Gepetto, un tâmplar dintr-un mic orășel italian, care găsește într-o bună zi o buturugă năzdrăvană, din care cioplește o păpușă de lemn pe care o botează Pinocchio.
  Acesta trece printr-o mulțime de peripeții, din care învață ce înseamnă să fii bun și ascultător. Drept recompensă, „Zâna cea Bună” îl va transforma într-un băiețel adevărat.

 

22 aprilie -Ziua Pământului

   22 aprilie, ZIUA PĂMÂNTULUI, se sărbătoreşte de 43 de ani şi simbolizează necesitatea protejării mediului înconjurător Această sărbătoare a apărut în 1970 în SUA, devenind după anii '90 o sărbătoare globală. În prezent, peste un miliard de oameni din peste 140 de ţări celebrează această zi.
   Împreună cu elevii mei am marcat acest eveniment. Activitățile s-au desfășurat sub genericul ,,Povestea Pământului” și am dorit să fie un semnal de alarmă, să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării şi să educe cu privire la acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii.
 
 
 

sâmbătă, 13 aprilie 2013

Să știi mai multe, să fii mai bun!

Săptămâna 1-5 aprilie 2013 a fost dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare, în  cadrul programului numit „Să știi mai multe, să fii mai bun”.
În acest interval, cursurile s-au desfășurat după un orar special:
-01.04.2013-,,Să ne cunoaștem cartierul”
-02.04.2013-,,La drum, cu voioșie!”-excursie pe traseul Reșița-Bocșa-Timișoara-Buziaș-Lugoj-Soceni-Reșița
 











-03.04.2013-,,Un mediu sănătos, o viață sănătoasă”
 
 
 

- 04.04.2013-,,Pe aripi de primăvară”
 
 
 
 
 
 

-05.04.2013-,,Copilărie, ani de bucurie”