sâmbătă, 27 aprilie 2013

Intrarea Domnului în Ierusalim-Floriile


   Intrarea Domnului în Ierusalim, praznic împărătesc, sărbătorit cu o săptămână înaintea Sfintelor Paşti în toată Biserica Creştină, reprezintă un moment de mare bucurie duhovnicească.
  Floriile“ reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii-„Floralia“. 
   După modelul mulțimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi să împartă credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate, acestea simbolizând biruința asupra morții.După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sfinţite şi binecuvântate de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul şi se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa şi familia.
   Cu ajutorul doamnei prof. de religie Nona Schinteie, elevii clasei I A s-au pregătit să întâmpine această sărbătoare. După ce au aflat semnificația acesteia, au rostit rugăciuni, apoi au primit Sfânta Împărtășanie de la părintele iconom stavrofor Nicolae Iulian NICOARĂ, preot paroh la Catedrala din Govândari, Schimbarea la față
La mulți ani tuturor celor care-și serbează cu această ocazie ziua de naștere sau ziua numelui!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu