luni, 30 ianuarie 2012

Ion Luca Caragiale

Azi, 30 ianuarie 2012 se împlinesc 160 de ani de la nașterea scriitorului Ion Luca Caragiale.
Născut în anul 1852 în satul Haimanale, județul Prahova (sat ce-i poartă azi numele), decedat la 9 iunie 1912 la Berlin, Ion Luca Caragiale a fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.
Anul 2012 este declarat Anul Caragiale, prilej cu care instituțiile de cultură din România vor organiza mai multe evenimente dedicate cunoscutului scriitor.
Pentru că de dimineață, la categoria Noutăți, Sebi Plainiceanu ne-a informat că a auzit la radio și a citit pe internet (este unul dintre utilizatorii foarte activi) despre acest eveniment, nu puteam să nu amintim câteva date bibliografice și câteva opere literare ale marelui nostru scriitor, figură emblematică pentru cultura românească.

Împreună pentru Unire

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859-Unirea Principatelor Române-cunoscut și ca Mica Unire, a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.
Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească
Sub genericul ,,Împreună pentru Unire”, am marcat la 24 ianuarie 2012, împlinirea a 153 de ani de la înfăptuirea acestui proces complex.

duminică, 22 ianuarie 2012

22 ianuarie-Ziua Mondială a Zăpezii

Ziua Mondială a Zăpezii a fost marcată azi, 22 ianuarie 2012, prin 225 de evenimente organizate în 39 de țări. În țara noastră, această zi a fost celebrată în patru locuri: București, Valea Prahovei, Vatra Dornei și în Maramureș. 
Acest eveniment reprezintă, de fapt, prima ediție a unei manifestări promovată de Federația Internațională de Schi, prin care încearcă să aducă și adulții pe pârtii, să promoveze și alte forme de manifestare fizică în zăpadă, în natură, nefiind vorba doar de schi,  ci de orice fel de joc, pe pârtie, în zăpadă.
Uraaa!!! În sfârșit sărbătorim zăpada, tot mai rară pe meleagurile noastre.
Și vremea a ținut cu noi! Nu a nins doar la munte, azi a nins și la Reșița. Chiar dacă ninsoarea nu a ținut mult, ca atare, zăpada nu a avut timp să aștearnă un covor pe care să zburăm cu săniuța, m-am bucurat nespus și am imortalizat momentul.
Dar cum tot ce e frumos trece repede, acum se mai zăresc ici, colo, câteva pete de zăpadă. Recunosc, mi-ar fi plăcut să fie măcar așa:
  
sau așa:

vineri, 20 ianuarie 2012

Mihai Eminescu mai aproape de noi

Și anul acesta am marcat ziua nașterii marelui nostru poet Mihai Eminescu-15 ianuarie 1850-desfășurând mai multe activități: organizarea unei expoziții de carte, studierea unor opere semnificative pentru viața și activitatea sa literară, rezolvarea unor fișe de lucru cu sarcini diverse.

duminică, 15 ianuarie 2012

Mihai Eminescu prin ochi de copil

Dacă în postarea anterioară v-am prezentat, pe scurt, o parte din activitățile desfășurate anul trecut cu elevii mei în preajma zilei de 15 ianuarie, cu scopul de a-și îmbogăți cunoștințele referitoare la viața și opera marelui poet Mihai Eminescu, m-am gândit să postez și câteva imagini surprinse pe parcursul activităților desfășurate în clasa I și în clasa a II-a. 
Astfel, în clasa I am participat la activitatea literară ,,Eminescu și Creangă-o prietenie legendară”, organizată de Biblioteca Județeană Paul Iorgovici Reșița (secția pentru copii și tineret) și derulată sub îndrumarea doamnelor bibliotecare Maria Păun și Adina Bujor.

În clasa a II-a, activitățile dedicate ,,Luceafărului” poeziei românești s-au desfășurat în sala de clasă, precum și la biblioteca școlii, în colaborare cu d-na bibliotecar Mariana Drețcanu. Am citit, am recitat și am transcris poezii, am colorat, am decupat, am lipit și, în final, am realizat o mimi ,,cărticică” de poezii.
 
 

Mihai Eminescu-poetul ,,nepereche” al românilor

Azi, 15 ianuarie 2012, se împlinesc 162 de ani de la nașterea poetului ,,nepereche” al românilor, Mihai Eminescu.
Pentru că încă suntem în vacanță, anul acesta nu am putut marca acest eveniment cu elevii mei.
Anul trecut, sub genericul ,,Săptămâna Mihai Eminescu”, în perioada 10-14 ianuarie 2011, am desfășurat mai multe activități dedicate marelui poet național și universal: prezentări PPS cu informații despre viața și activitatea literară, montaj literar-artistic, audiții, concurs de recitări, concurs de desene inspirate din opera poetului, expoziție de carte.
 
O parte din acestea au coincis cu cele derulate în cadrul proiectului educațional ,,Mihai Eminescu în slove de aur”, proiect derulat în perioada 14-16 ianuarie 2011, în parteneriat cu Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural Caraş-Severin și Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Câlnic, Protopopiatul Reşiţa, la inițiativa părintelui paroh Sorin Valentin Popovici.
Grupul țintă al proiectului a fost reprezentat de elevii claselor a II-a A, a III-a A, a III-a B de la Școala cu clasele I-VIII Nr. 12 Reșița, preșcolarii de la Grădinița PN Câlnic și elevii de la Școala Catehetică Câlnic.

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Sfântul Ioan Botezătorul

În fiecare an, pe 7 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. 
La mulți ani tuturor celor care își serbează azi ziua de naștere sau ziua numelui!

duminică, 1 ianuarie 2012

Sfântul Vasile

Prima zi a anului ne aminteşte de una dintre cele mai de seamă personalităţi ale Bisericii-Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Cărturar strălucit, mare duhovnic, părinte spiritual al credincioşilor, organizator al monahismului, Sfântul Vasile este serbat pe data de 1 ianuarie şi, de asemenea, pe 30 ianuarie, împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur  şi Sfântul Grigore.
În tradiţia populară, se spune că Sfântul Vasile este apărătorul împotriva spiritelor rele.
La mulți ani tuturor celor care își serbează azi onomastica!

Rețetă pentru un an mai bun

Se ia binecuvântare,
se adaug-un strop de soare.
Și o pulbere de stele,
se amestecă-ntre ele.
Se mai pune bunătate,
... și iertare de păcate.
Și răbdare și iubire
și un strop de strălucire.
Și de la Domnul Hristos
să aveți un an frumos!
Mulțumire pentru toate,
La mulți ani cu sănătate!