duminică, 25 martie 2012

Mândru mi-s că-s bănățan

   Dacă în postarea anterioară i-ați văzut jucând pe elevii mei, aș vrea să vă spun că nu suntem la prima experiență de acest gen. 
   Totul a început în urmă cu doi ani, când am hotărât organizarea unui cerc de folclor, ,,Mândru mi-s că-s bănățan” . Prin activitățile desfășurate, am urmărit realizarea unui parteneriat activ între instituţia educaţională şi comunitatea locală, prin implicarea copiilor, de la cele mai fragede vârste, în culegerea folclorului, conştientizarea elevilor despre importanţa cunoaşterii și respectării obiceiurilor şi tradiţiilor practicate din cele mai vechi timpuri cu diferite ocazii, despre culegerea şi transmiterea acestor bijuterii ale înţelepciunii populare româneşti din generaţie în generaţie. 
   Iată câteva imagini surprinse la diverse manifestări la care am participat: festivalul de poezie în grai popular, edițiile 2010 și 2011, festivalul de colinde, marcarea zilei eroilor neamului, organizarea unei expoziții cu obiecte tradiționale, serbări școlare etc.
 

Parallel ways

    Săptămâna aceasta școala noastră a fost gazda unei întâlniri din cadrul proiectului Comenius ,,Parallel ways”. Grupul țintă al proiectului vizează cadre didactice și elevi de la două școli din Italia și câte una din România, Turcia, Ungaria și Polonia.
    Miercuri, 21.03.2012, noi, împreună cu alți colegi din clasele a III-a A și a IV-a B, am susținut un scurt program artistic la festivitatea de primire a oaspeților.
    De la bun început vreau să vă spun că nu suntem dansatori profesioniști, dar ceea ce facem, facem cu plăcere. Momentul artistic prezentat s-a bucurat de aprecierea musafirilor, care au simțit nevoia de a ni se alătura în hora de final.
    Alexia și Valentin, colegul ei din clasa a IV-a B, i-au întâmpinat pe oaspeți cu pâine și sare, așa cum spune tradiția la români.
       Iată-ne aici, alături de părinți, așteptând sosirea invitaților.
      Câte doi, ca-n Banat la noi...
 
 
 
        Ne pregătim pentru horă.
 
    La final, după ce ne-au trecut emoțiile, o fotografie de grup: Daniela, Alexia, Casian, Denisa, Iustin, Ștefan și Iasmina.
 
    Pentru mai multe informații, puteți accesa:
http://www.parallelways.eu/our-photographic-albums/resita-march-2012

vineri, 9 martie 2012

9 martie-Mucenicii

     Credincioșii ortodocși îi prăznuiesc azi, 9 martie, pe cei 40 de mucenici din Sevastia, ostași în armata romană în vremea împăratului Liciniu (308-324), care au fost omorâți prin chinuri în Sevastia Armeniei, deoarece nu au vrut să renunțe la credința creștină.
     În calendarul popular, săr­bă­toa­rea poartă numele de Mucenicii, Mă­ci­nicii, Moşii de Mărţişor, Sfinţişorii sau Sâmbra plugului, ultima denumire evocând începutul noului an agricol. În unele locuri se crede că Ba­bele, capricioase şi imprevizibile, mai zăbovesc încă trei zile pe la noi însă, în majoritatea zonelor, începând de astăzi, Zilele Babelor lasă locul Zilelor Moşilor. Despre acestea se spune că ar fi mai bune, mai căl­du­roa­se şi mai senine precum sufletul Mo­şi­lor. 
       Mucenici sunt spiritele acestor stră­moşi mitici, cărora femeile le pre­gă­tesc şi le aduc ofrandă preparate ri­tuale ce urmează a fi consumate în con­text ceremonial sau împărţite de pomană la biserică. Poartă numele de mucenici, măcinici, brânduşi, brân­duşei, bradoşi, sfinţi şi sfinţişori, şi au forma de opt, de albină, de po­rum­bel sau chiar de om, ecou prin vea­curi al sacrificiilor rituale umane, atestate în ceremoniile Anului Nou, celebrat în vechime la echinocţiul de primăvară, hotar între iarnă și vară, între zilele aprige ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor. 

joi, 8 martie 2012

De ziua ta, mămico ...

În dar ți-am adus INIMA ...
Din suflet blând și cald de copil, toată dragostea și recunoștința pentru ființa cea mai dragă: MAMA!
 
 
Acestea sunt cadourile pregătite anul acesta pentru mămici și bunicuțe.La muți ani!

8 Martie

Tuturor doamnelor și domnișoarelor, mămicilor și bunicuțelor un sincer La mulți ani! Să vă inunde fericirea, împlinirea și liniștea sufletească!

vineri, 2 martie 2012

Povestea lui Mărțișor

Acum câțiva ani am găsit într-o carte veche această variantă în versuri a frumoasei povești a mărțișorului.
 În vremuri de demult cândva,          Trecu o lună, şi-ncă două,
Bătrânul Soare se-ntrupa                Şi iată se făcură nouă.
Într-un fecior frumos şi blând          Se duse vara, apoi toamna,
Ce cobora lin pe pământ,               Veni cu cuşma-i albă, iarna.
De-al fetelor surâs furat                  Nici asprul ger nu l-a oprit
Duminica la horă-n sat.                   Din drumul pe care-a pornit.
Lăsă luciri de aprig dor                   În Făurar, pe la sfârşit,
În inima fecioarelor,                        Flăcăul nostru a găsit
Iar nopţile treceau cu greu              Castelul cel întunecat
Chiar pentru preamăritul zeu.          Cu Soarele întemniţat.
Trecut-au luni şi ani în zbor,            O luptă aprigă s-a dus
Dar fericirea tuturor                       Ce a durat pân’la apus,
Fu destrămată într-o zi                   Când, plin de răni şi vlăguit,
Când Soarele nu mai veni.             O dată doar a mai lovit
Într-un castel întunecat,                  Şi capul monstrului hidos
O ură creştea ne-ncetat                  S-a şi rostogolit pe jos.
În sufletul dragonului
Pizmaş pe frumuseţea lui.              Pe cer Soarele lumina,
Lumina pe pământ s-a stins,         Zăpada albă scânteia,
Chipeşul soare a fost prins           Iar oamenii şi-au amintit
Şi-n beciul rece aruncat,              Că multă vreme n-au zâmbit.
Legat şi-n lanţuri ferecat.             Pe neaua albă, undeva,
Şi graiul păsărelelor,                    O viaţă încet se stingea;
Şi zâmbetul copiilor,                    Al vieţii sânge roşu-aprins
Toate s-au dus, iar pe obraz       Cu albul pur în joc s-a prins.
Doar lacrimile au rămas.             Jur-împrejur au răsărit
Pornit-au mulţi flăcăi de-acum,   Albi ghiocei ce-au înflorit
Pe-anevoiosul, lungul drum        Ca o speranţă dătătoare
Să-nfrunte fioroasa fiară,           De viaţă şi de sărbătoare.
Dar soarta fu ca ei să piară.       De-atunci, tânărul Mărţişor,
Şi iată că-ntr-o bună zi,             Căci el era acel fecior,
Un tânăr mândru se ivi,             Este întâiul vestitor
Curat cu suflet ne-ntinat            Al primăverii tuturor.
Şi cugetul neînfricat.                  Femei şi fete, copilaşi,
Şi-n zori de ziuă a pornit           Îşi împletesc doi ciucuraşi
Pe drumul ce-i era ursit.           Din alb şi roşu de fuior,
                                                Purtaţi pe piept ca mărţişor.
                    Culorile îngemănate
                   Aduc belşug şi sănătate;
                   Seva de hrană dătătoare
                   Renaşte viaţa de sub soare.  

Tradiții de Mărțișor

În funcţie de zonă, se disting şi câteva particularităţi ale tradiţiei mărţişorului.
           Astfel, în Dobrogea mărţişorul se purta până la venirea berzelor, apoi era aruncat spre înaltul cerului ca norocul să fie ,,mare şi înaripat”. Sau, persoana care primea în dar mărţişorul, îl purta la gât până când întâlnea cea dintâi roză înflorită, pe crengile căreia depunea apoi darul primit. Această ofrandă făcută reginei florilor era o salutare poetică adresată primăverii.
În satele din Transilvania, mărţişorul roşu-alb din lână se agăţa la porţi, ferestre, la coarnele animalelor, la strungile oilor, la torţile găleţilor, pentru îndepărtarea deochiului, a spiritelor malefice, pentru invocarea vieţii, a puterii regeneratoare care se credea că ar fi stimulată prin însăşi culoarea vieţii. 
Prima zi a lunii martie se numea în calendarul tradiţional al satelor carpatine şi Dragobete, când fetele se spălau cu ,,apă de omăt” ca să fie curate, frumoase şi albe ca neaua.
Bihorenii credeau că apa de ploaie adunată de 1 martie sau din ,,zilele babelor” te face frumos şi sănătos.
            În Banat, datina spune ca fetele să adune stropii de apă sau nea de pe frunzele fragilor din pădure, să se spele pe obraji rostind un descântec de dragoste al Dragobetelui.
Dincolo de obiceiuri, însă, mărţişorul rămâne un simbol al bucuriei de a trăi, al dragostei de viaţă, un semn prin care noi, oamenii, salutăm venirea primăverii. 

Povestea mărțișorului

Lecția de azi de la opțional a fost dedicată mărțișorului. Ca atare, am început căutările pentru o mai bună documentare și iată câteva din informațiile găsite, poate sunt de folos și altora:
Povestea mărţişorului începe cu mii de ani în urmă. Arheologii au descoperit mărţişoare cu o vechime de peste 8000 de ani. Acestea erau sub forma unor pietricele de râu, vopsite în alb şi roşu. Ele erau înşirate pe aţă şi se purtau la gât. Culoarea roşie era dată de foc, sânge şi soare-însemnând naşterea şi viaţa, adică femeia. Albul era limpezimea apelor, culoarea norilor, zăpada rece şi pură-semnificând înţelepciunea bărbatului. Împletirea şnurului arăta legătura inseparabilă dintre cele două elemente ale vieţii. 
Strămoşii noştri, dacii şi romanii, acum mai bine de 2000 de ani, purtau la încheietura mâinii sau prinse în piept monede găurite, atârnate de un fir împletit, colorat în alb şi negru. Bănuţii erau de aur, argint sau metal obişnuit, indicând cât de bogată sau de săracă era persoana care îi purta. Albul însemna revenirea la viaţă a naturii şi căldura verii, în timp ce negrul semnifica frigul iernii. Fetele credeau că aceste mărţişoare le vor aduce noroc, frumuseţe şi le vor feri de razele arzătoare ale soarelui verii. Când copacii înfloreau, femeile agăţau firul de o ramură, iar cu moneda cumpărau caş, pentru ca tot restul anului pielea lor să fie albă şi moale.În timp, mărţişorul s-a transformat în simbol al iubirii şi firul negru a devenit roşu.
           
           O altă poveste vorbeşte despre fabricarea mărţişorului, activitate care este ,,la modă” în zilele noastre, în apropierea zilei de 1 martie. Se spune că a fost odată un om sărac, care confecţiona tot felul de lucruri pentru păpuşi: fundiţe, şnuruleţe şi hăinuţe. Într-o zi, văzând că i s-au terminat materialele, omul a căutat prin casa sărăcăcioasă şi tot ce a mai găsit au fost două suluri de aţă: unul alb şi unul roşu. Neştiind ce să facă din ele, le rupse şi le împleti. Era foarte mândru de ceea ce crease. Apoi făcu un mic tablou de care prinse şnuruleţul. Se gândi cum să denumească acel obiect.
,,-Gata, ştiu! O să-i spun Mărţişor, deoarece suntem în prima zi a lunii martie. Aceste mărţişoare vor fi dăruite de către bărbaţi femeilor, drept cadou.”
Şi aşa s-a dus vestea despre omul sărac, cel care a inventat acestsimbol al primăverii.

O legendă legată de mărţişor s-a născut din basmele româneşti şi îşi are originea tot în vremea strămoşilor noştri-dacii şi romanii.
Aceasta spune că odată, Soarele coborî într-un sat, luând chipul unui băiat. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu.
Dar, într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au bătut zile întregi, până când zmeul a fost învins. Slăbit de puteri şi rănit, băiatul cel viteaz a eliberat Soarele. Acesta s-a ridicat pe cer, înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii erau fericiţi, dar tânărul n-a apucat să vadă primăvara. Sângele cald i s-a scurs din răni, pe zăpadă. Şi, în locul în care zăpada se topea, apăreau flori albe: ghiocei, vestitorii primăverii.
De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu. Ei îi oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ceea ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului, iar albul simbolizează puritatea şi gingăşia ghiocelului, prima floare a primăverii.

Cea mai cunoscută legendă legată de semnificaţia mărţişorului este cea a ,,Babei Dochia”. 1 martie este în calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numită şi Dochia. Există mai multe variante ale mitului Baba Dochia, toate interesante şi la fel de frumoase. Iată una dintre ele:           
      În urmă cu foarte mulţi ani, o femeie bătrână pe nume Dochia avea o fiică vitregă pe care o ura. Într-o zi cumplită de iarnă, Dochia i-a dat fetei o haină foarte murdară cerându-i să o spele la râu până devine albă ca zăpada. Tânăra fată a spălat-o mult timp, dar pe cât o spăla mai tare, pe atât devenea haina mai neagră.
Atunci a apărut un tânăr care se numea Mărţişor şi a întrebat-o de ce plânge. Fata i-a povestit ce i s-a întâmplat. Mărţişor i-a oferit o floare roşie şi a îndemnat-o să mai spele încă o dată veşmântul şi apoi să se întoarcă acasă. Când a ajuns fata acasă, haina era albă ca şi neaua. Dochiei nu i-a venit să-şi creadă ochilor. N-ar fi crezut că fiica sa vitregă va reuşi să îndeplinească sarcina.
Deodată a văzut floarea din părul fetei. Crezând că a venit primăvara, baba plecă cu turrma de oi pe munte. Pe drum vremea era frumoasă, aşa că a renunţat la cojoacele pe care le purta. La sfârşit, a fost însă prinsă de burniţă. În vârful muntelui i s-a arătat Mărţişor, care i-a spus:     
-Vezi cât de rău este să stai în frig şi umezeală, tu, cea care ţi-ai obligat fiica să spele iarna hainele la râu? Apoi a dispărut.
Bătrâna a rămas singură pe munte, a venit gerul şi împreună cu oile au fost transformate în pietre.

Aceasta este o altă poveste foarte frumoasă, care a plăcut copiilor, despre semnificația  mărțișorului:
Atunci când Anul a dat voie celei de-a patra fiice ale sale, Iarna, să coboare pe pământ, aceasta a dus gheţurile, gerul şi zăpada.
Pe la sfârşitul lui februarie, Anul a chemat-o la el pe fiica sa cea mai mare: Primăvara. I-a poruncit să trimită pe pământ una dintre lunile ei ca s-o anunţe pe Iarnă să se pregătească de plecare.
Primăvara l-a chemat pe Martie, i-a încărcat umerii cu păsări şi flori şi l-a trimis să gătească pământul pentru marea ei sărbătoare. Dar Februarie, care nu dorea nicidecum să plece, l-a aruncat pe Martie într-o prăpastie.
Prin acele locuri au trecut un băiat şi o fată. Dorind să-l salveze pe Martie, fata a strâns petalele roşii ale florilor şi a făcut din ele un şnur lung. Martie a încercat să urce din prăpastie pe acesta, dar şnurul s-a rupt. Atunci, băiatul a împletit din fulgii păsărilor un alt şnur, de culoare albă. Dar nici acesta nu a rezistat. Cei doi copii au cerut ajutor Soarelui. Soarele i-a sfătuit să împletească cele două şnururi, cel alb şi cel roşu şi să pună în ele toată dragostea lor. De data aceasta, Martie a ieşit la lumină şi a întins pe pământ împărăţia Primăverii.
De atunci, în prima zi a lui Martie, oamenii îşi dăruiesc mărţişoare legate cu șnur împletit cu alb și roșu.

joi, 1 martie 2012

1 Martie

A sosit 1 Martie! Vine, vine primăvara...
Să ne bucurăm din plin de această minunată zi! Să o dedicăm celor dragi nouă, să oferim mărțișoare!
Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Femeile și fetele primesc mărțișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Mai demult, la 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor-fete și băieți deopotrivă. 
Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, unul alb și unul  roșu, sau alb și negru (cu mult timp în urmă), simbolizează unitatea contrariilor: iarnă-vară, frig-cald, întuneric-lumină. Se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul, fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare.
Se spune că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de ramura pomului, aceasta se va împlini.
Azi am realizat împreună cu elevii mei mărțișoare și felicitări pentru mămici și bunicuțe.
O primăvară frumoasă, blândă și prietenoasă tuturor!

Legenda mărţişorului

Chiar dacă iarna nu se dă bătută și dă semne că n-ar vrea să plece, să ne bucurăm că mâine e 1 Martie, Ziua Mărțișorului. La origini, acest dar magic, ritualic, se purta la încheietura mâinii, apoi a fost purtat la gât. Acum, mărțișorul se prinde în piept sau se constituie într-un cadou simbolic oferit doamnelor și domnișoarelor. 
Cum a apărut acest obicei ? Iată o legendă care încearcă să explice acest fapt:
         La marginea unui sat trăiau într-o colibă sărăcăcioasă o femeie cu fiica ei. Ca să câştige pâinea de zi cu zi, femeia se îndeletnicea cu torsul lânii pentru oamenii din sat. Dar tot ce câştiga dădea pe doctorii pentru fata ei, care era tare bolnavă. Într-o zi, pe când torcea şi plângea de mila fiicei sale, femeia văzu o caleaşcă de foc trecând cu iuţeală dinspre pădure spre sat. Era Crăiasa Primăvara care, auzind-o, s-a oprit şi a întrebat-o de ce este aşa de necăjită. Aflând de boala copilei, Crăiasa a zis:
         - Ţine caierul acesta de foc şi toarce-l firicel subţire, apoi leagă o fundiţă şi prinde-o de pieptul copilei. Puterile mele o vor trezi la viaţă, aşa cum se trezeşte la viaţă întreaga natură după trecerea mea.
          Femeia mulţumi şi se apucă de lucru. Dar caierul îi ardea degetele şi-i era cu neputinţă să răsucească un firicel cât de mic. Începu să plângă cu lacrimi grele şi aproape că nu băgă de seamă când o altă caleaşcă, de zăpadă, se opri în dreptul colibei. Era Crăiasa Iarna, care dispărea cu iuţeală dinspre sat spre pădure şi care, auzind necazul femeii, zise:
       -Ţine caierul acesta de zăpadă. Răcoarea lui va potoli fierbinţeala celui de foc. Răsuceşte-le laolaltă, poate aşa îţi pot fi de folos şi eu.
          Femeia mulţumi din tot sufletul şi se puse pe tors. Torcea laolaltă fir roşu de foc cu fir alb de zăpadă şi astfel isprăvi de tors cele două caiere. După ce duse la capăt lucrul, legă o fundiţă de pieptul fetiţei sale. Aceasta îndată prinse putere şi culoare în obrăjori, sări din pat şi-şi îmbrăţişă cu drag mama.
       De atunci, în fiecare prag de primăvară, femeia împletea fundiţe alb-roşii, împărţindu-le oamenilor din sat, să le aducă sănătate şi bucurii.