vineri, 9 martie 2012

9 martie-Mucenicii

     Credincioșii ortodocși îi prăznuiesc azi, 9 martie, pe cei 40 de mucenici din Sevastia, ostași în armata romană în vremea împăratului Liciniu (308-324), care au fost omorâți prin chinuri în Sevastia Armeniei, deoarece nu au vrut să renunțe la credința creștină.
     În calendarul popular, săr­bă­toa­rea poartă numele de Mucenicii, Mă­ci­nicii, Moşii de Mărţişor, Sfinţişorii sau Sâmbra plugului, ultima denumire evocând începutul noului an agricol. În unele locuri se crede că Ba­bele, capricioase şi imprevizibile, mai zăbovesc încă trei zile pe la noi însă, în majoritatea zonelor, începând de astăzi, Zilele Babelor lasă locul Zilelor Moşilor. Despre acestea se spune că ar fi mai bune, mai căl­du­roa­se şi mai senine precum sufletul Mo­şi­lor. 
       Mucenici sunt spiritele acestor stră­moşi mitici, cărora femeile le pre­gă­tesc şi le aduc ofrandă preparate ri­tuale ce urmează a fi consumate în con­text ceremonial sau împărţite de pomană la biserică. Poartă numele de mucenici, măcinici, brânduşi, brân­duşei, bradoşi, sfinţi şi sfinţişori, şi au forma de opt, de albină, de po­rum­bel sau chiar de om, ecou prin vea­curi al sacrificiilor rituale umane, atestate în ceremoniile Anului Nou, celebrat în vechime la echinocţiul de primăvară, hotar între iarnă și vară, între zilele aprige ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu