vineri, 30 noiembrie 2012

Sfântul Apostol Andrei-Ocrotitorul României

    Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie.
  Numele Andrei provine din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Acesta este un nume grecesc, deși Sfântul Apostol Andrei era iudeu. S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflăm că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.  
  Sfântul Apostol Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, fiind cel care a adus și a promovat religia creștină și învățăturile lui Iisus în zona țării noastre.
SFÂNTUL ANDREI - este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi este considerat de ortodocşi "Ocrotitorul României" sau "Patronul spiritual al românilor"- fiind cel care a adus si a promovat religia creştină şi învăţăturile lui Iisus în zona ţării noastre. 
  Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit tradiției, teologilor și istoricilor, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci.
  Prezența colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfantului Andrei, întăresc credința că acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în țara noastră. Peștera în care se crede ca a viețuit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, se află la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța.
  Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României. 
   Peste 600 000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei. 
   La mulți ani tuturor celor care poartă acest nume sau își serbează azi ziua de naștere, dar mai ales elevilor mei Andreas Zorlențan și Andrei Stanciu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu